کشور ترکیه سالهای اخیر در زمینه اقتصاد پیشرفت چشمگیری را داشته و تورم در این کشور به کمترین میزان خود رسیده است. همچنین این کشور یک درگاه مناسب بین اروپا، خاورمیانه و آسیای میانه محسوب میشود که فضای خوبی را برای سرمایه گذاری در این کشور فراهم کرده است.
ترکیه برای سرمایهگذارانی که میخواهند در این کشور سرمایه گذاری کنند، مزایای زیادی را در نظر گرفته است. در این مقاله از دلایل سرمایه گذاری و نحوه سرمایه گذاری و ثبت شرکت در ترکیه خواهیم گفت.
دلایل سرمایه گذاری در ترکیه
ترکیه دارای اقتصادی پویا و رو به پیشرفت است و همین مهمترین دلیل برای جذب سرمایهگذاران خارجی است. همچنین با رشد چشمگیری که در اقتصاد این کشور شاهد هستیم، انتظار آن میرود که سریعترین رشد را در میان اعضای OECD داشته باشد. علاوه بر این ترکیه سرمایهگذاران خارجی را تشویق به سرمایهگذاری در این کشور میکند.
زیرساختهای خوب و رقابتی و وجود نیروی کار واجد شرایط دو دلیل اصلی دیگر برای سرمایهگذاری در این کشور است چرا که سرمایهگذاران برای پایه گذاری تجارت خود به این کشور میآیند.
ترکیه دارای یک سیستم مالیاتی مطلوب است و دولت به کسانی که در برخی مناطق آزاد اقدام به ثبت شرکت در ترکیه مینمایند، مزایای مالیاتی خوبی را ارائه میدهد. این مزایا برای فعالیتهای تحقیق و توسعه، سرمایهگذاریهای استراتژیک یا سرمایهگذاریهای کلان نیز قابل استفاده هستند.
انواع شرکتها در ترکیه
انواع شرکتهایی که میتوانند توسط سرمایهگذاران در ترکیه تشکیل شوند به شرح زیر است:
- شرکت با مسئولیت و اختیارات محدود که میتواند خصوصی یا دولتی باشد. اما شرکت خصوصی معولاً توسط کارآفرینان خارجی تشکیل میشود و نیرو استخدام میکنند.
شرکت با مسئولیت محدود، محبوبترین شکل تجارت است. برای تشکیل این شرکت حداقل یک سهامدار نیاز است و حداقل سرمایه برای این کار 10000 لیر ترک است که در مرحله اولیه باید واریز شود. مسئولیت سهامداران محدود، نسبت به میزان سرمایه سهام دار برآورد میشود.
- شرکتهای سهامی که معمولا توسط سرمایهگذاران علاقهمند به راهاندازی شرکتهای گسترده در ترکیه هستند، ایجاد میگردد.
شرکت سهامی دارای سرمایه سهامی بزرگتری نسبت به شرکت با مسئولیت محدود میباشد و حداقل سهام مورد نیاز 50000 لیر ترک است. این نوع شرکتها قوانین مختلفی در حوزه مدیریت شرکت دارند. به این صورت که باید حداقل یک سهامدار و یک هیئت مدیره اجباری داشته باشند و مسئولیت اعضا، محدود به میزان سرمایهای است که وارد شرکت کردهاند. سرمایه به سهامی تقسیم میشود که با انتشار لیست شرکت در بورس، میتوان آن را به صورت عمومی اعلام نمود. این نوع شرکتها بیشتر مناسب شرکتهای بزرگ تجاری هستند.
- شرکت کمندیت که یک بستر تجاری غیرشرکتی است و معادل مسئولیت محدود در دیگر کشورها است.
- شرکت جمعی نیز از نوع سازمانی غیرشرکتی است و فقط توسط اشخاص حقیقی قابل ثبت میباشد.
- شرکت تعاونی که یکی از قدیمیترین و همچنین یکی از محبوبترین انواع شرکتها در ترکیه است.
اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت در ترکیه
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه به حقیقی یا حقوقی بودن افراد بستگی دارد. برای افراد حقیقی دو نسخه از گذرنامه یا شناسنامه هنگام ثبت نام نیاز است.
برای افراد حقوقی نیز مدارک زیر مورد نیاز است:
- اساسنامه شرکت خارجی، که باید به ترکی ترجمه و محضری شود.
- گواهی ثبت شرکت خارجی، که باید به ترکی ترجمه و محضری شود.
- مصوبه و تأییدیه هیئت مدیره شرکت خارجی برای ایجاد شرکت در ترکیه
- اطلاعات مربوط به شخصی که نماینده شرکت خارجی در اداره تجارت ترکیه است.
- حضور مدیران و کپی پاسپورت آنها
مراحل ادغام و ثبت شرکت در ترکیه
هنگام ثبت شرکت در ترکیه باید مراحل زیر انجام شود.
1- انتخاب فرم تجاری که به الزامات و قوانین شرکت در ترکیه احترام بگذارد.
2- انتخاب یک نام تجاری برای شرکت که باید منحصر به فرد باشد و میتواند از قبل رزرو شده باشد.
3- ارائه مدارک لازم جهت اخذ گواهینامه ثبت که باید در بایگانی اداره تجارت ترکیه ثبت شود.
4- افتتاح حساب بانکی شرکت که باید سرمایه سهام قبل از ثبت شرکت در آن واریز شود.
5- ثبت اسناد ادغام شرکت، اخذ شماره شناسایی شرکت و شماره مالیات بر ارزش افزوده
6- ثبت نام برای استخدام نیروی کار
روش ثبت شرکت در ترکیه
روند ادغام و ثبت شرکت در ترکیه بسیار ساده و یکی از کوتاهترین مراحل در اروپا است. اگر کلیه اسناد و مدارک مناسب و مورد تأیید باشد، سرمایهگذار میتواند تقریباً طی یک هفته فعالیت جدید خود را آغاز نماید.
اولین گام برای این امر، تهیه پیشنویس اساسنامه امضا شده توسط مدیران شرکت است که باید در ترکیه به ثبت محضری رسیده باشد. سپس حداقل سرمایه سهام باید به حساب بانکی افتتاح شده برای شرکت واریز شود. پس از واریز سرمایه و دریافت سرمایه لازم از سوی سرمایهگذاران، میتوان مراحل ثبتنام را آغاز نمود. هزینه ثبتنام به همراه مدارک لازم به اداره ثبت احوال تجاری ترکیه پرداخت میشود.
این اداره گواهی ثبت را صادر میکند و ثبت شرکت در روزنامه ترکیه منتشر میشود. همچنین شرکت باید برای مالیات بر ارزش افزوده در سازمان امور مالیاتی ایالت مربوطه در ترکیه نیز ثبت نام نماید.
هزینههای تشکیل شرکت در ترکیه
جدا از هزینههایی که برای راهاندازی و ثبت شرکت پرداخت میکنید، هزینههای زیر برای شرکت نیز باید در نظر گرفته شود.
1- هزینه دفتر مجازی در ترکیه ماهانه 100 یورو میباشد.
2- هزینه تشکیل شرکت در ترکیه برای سهامداران منفرد تقریبا از 2950 یورو شروع میشود.
3- خدمات حسابداری و مشاوره مالیاتی ارائه شده توسط حسابدارن بسته به نیاز مشتری از حدود 350 یورو در ماه شروع میشود.
4- خدمات کمکی برای افتتاح حساب بانکی 750 یورو برای هر حساب در هر بانک میباشد.
در این مقاله به موضوع ثبت شرکت و چگونگی روند آن در ترکیه پرداخته شد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به منابع زیر مراجعه نمایید.
منابع
https://www.companyformationturkey.com/
https://accace.com/locations/turkey/corporate-and-secretarial-services